onsdag, februar 21

Når Forsvaret knebler ubehagelige meninger

I høst hadde jeg ansvaret for kampanjen "Nei til nye NATOs" seminar under Globaliseringskonferansen. Til den avsluttende paneldebatten hadde jeg bl.a. en avtale med Terje Torsteinsson fra Forsvarets Stabsskole om at han skulle delta. Men få dager i forkant kom det et oppslag i Klassekampen om at "Forsvarsledelsen setter munnkurv på den frittalende militæreksperten Terje Torsteinson ved Forsvarets stabsskole." Og få dager deretter en beskjed fra Torsteinson at han dessverre måtte trekke seg.

Jeg fant da grunn til å be Forsvarsdepartementets politiske ledelse om å gripe inn, og kontaktet statssekretær Espen Bart Eide. Espen svarte i mail av 5. oktober som følger:

"Jeg kan ikke se noen som helst grunn til at Torsteinson ikke skulle kunne delta på globaliseringskonferansen. Det er riktig at Stabsskolen er i ferd med å omorganisere (og styrke) medie-gruppen sin, og at de har besluttet at Stabsskolen sentralt p.t. skal beslutte hvem som deltar i hvilke medie-settinger (hvilket også har vært tilfelle i tidligere tider, da ”gruppen” besto av flere enn én person). Det betyr ikke at ikke Torsteinson ikke kan delta i ordskiftet lengre, men at man ønsker å trekke på flere krefter.

Det skal i hvert fall ikke være noen tvil om at vi i Norge har bruk for fagmilitær ekspertise i offentligheten, utover den som Forsvarssjefen osv. er ansvaret for som etatsjef. Det som selvsagt er viktig er å skille mellom hva Forsvaret som organisasjon mener og hva fagmiljøet på Stabsskolen osv. foretar seg. Helt enig med dere i at offiserer som andre borgere av riket bør kunne delta i den offentlige debatten.

Jeg har i dag hatt kontakt med Stabsskolen og brakt på det rene at det ikke ansees som noe problem at Torsteinson deltar. Dere bør imidlertid for ordens skyld kontakte ham igjen direkte. Han er kjent med at jeg er positiv til at han deltar. "

Og Terje Torsteinson stilte som en god bidragsyter i debatten. Og i de påfølgende uker har han gitt gode innspill til den offentlige forsvarsdebatten, både i media og paneldebatter. Og karen er åpenhjertig og direkte. I forrige uke sa han f.eks. til Klassekampen at han ville bli overrasket om norske styrker ikke ble sendt til det sørlige Afghanistan. Da ble det taust. Igjen fikk Torsteinson munnkurv.

- Demokrati forutsetter åpen meningsutveksling, og hvis en viktig aktør i denne debatten blir avskåret fra, eller avstår fra å delta, så er det klart at det svekker den demokratiske prosessen, sier offiser Jakob Børresen til NRK.

Jeg tar påny saken opp Forsvarsdepartementets politiske ledelse.

Etiketter: , ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?