mandag, desember 24

Aker-Kværner og Guantanamo

"Riksadvokaten har bestemt at saken mot Aker Kværner for selskapets operasjoner på Guantanamo skal henlegges. Kildegrunnlaget for den avgjørelsen er ikke det beste", skriver Erling Borgen i Dagbladet i dag.

Jeg deler Erlings bekymring. Rikadvokatens beslutning, i all hovedsak formulert som en støtte til statsadvokat Pål K. Lønseth ved Det nasjonale statsadvokatembete, viser at norsk påtalemyndighet foreløpig ikke har tilstrekkelig vilje og evne til å reagere overfor internasjonale menneskerettighetsbrudd utført av norsk næringsliv.

Statadvokaten er tydelig på at Guantanamo-basen representererer et alvorlig brudd på internasjonal folkerett bl.a. når det gjelder torturbestemmelser ( se side 2 og 3):

"Etter mitt syn er det ikke tvilsomt at USA ved opprettelsen og driften av Guantanamo-systemet har gjort seg skyldig i brudd på sine folkerettslige forpliktelser. Særlig gjelder dette FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (SP) og til dels torturkonvensjonen. USA har ratifisert begge og heller ikke derogert fra dem (de sentrale forpliktelsene kan det heller ikke derogeres fra). USAs synspunkt om at landets forpliktelser ikke gjelder utenfor dets territorium er ikke rettslig holdbart, jfr, blant annet International Court of Justice (ICJ) rådgivende uttalelse i ”Legal consequences of the Construction of a Wall in the Occupeid Palestinian Territories”3, hvor det ble lagt til grunn at Israels forpliktelser ikke opphørte ved myndighetsutøvelse utenfor dets territorium."

Men Riksadvokaten lar altså Røkke slippe unna sitt medansvar for alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?