søndag, desember 30

Fredsskatt - selvsagt

I dag betaler vi alle militærskatt ved at en viss prosent av inntektsskatten går til militære formål. Ved en fredsskattordning vil fredsvenner få rett til å overføre "militærskatten" til et fredsfond for fredsskapende tiltak og konflikthåndtering.

Retten til fritak fra militærtjeneste er anerkjent i alle vestlige land. I dag er det ikke lenger soldatene som er det viktigste instrumentet i krigføring: Det er pengene som trengs til kostbare høyteknologiske våpen og vervede mannskaper. Det er mer bruk for våre skattepenger enn for soldater.

Tiden er derfor moden for en utvidelse av militærnekterloven som gir rett til å betale fredsskatt istedenfor krigsskatt. Økonomisk militærnekting kan det kalles. Aksjoner med sikte på en slik reform har foregått i Norge siden midten av 80-årene.

Tilsvarende kampanjer er i gang i de fleste vestlige land, men det har ennå ikke vært gjennomslag for en lovendring noe sted. Den internasjonale organisasjonen Conscience and Peace Tax International (CPTI), som er partipolitisk og religiøst uavhengig, har rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) og fast representasjon i FNs menneskettighetskommisjon i New York og Genève. Den har arrangert internasjonale konferanser om temaet annethvert år siden 1986. (Se også http://www.cpti.ws/.)

Her i landet ble et forslag om å utrede saken fremmet i år 2000 av Hallgeir Langeland (SV) og behandlet i Stortingets finanskomité, men avvist. For å få støtte for å få reist saken der igjen har det i de siste årene vært drevet lokale underskriftskampanjer overfor flere
kommune- og fylkesstyrer etter "innbyggerinitiativ"-ordningen (kommuneloven, 2003). Dette har ført til at Vestfold fylkesutvalg (des. 2007) sender en anbefaling til Stortinget om å utrede saken. En lignende anbefaling sendte Re kommune i Vestfold allerede i 2002. I Tønsberg (2006) falt et tilsvarende forslag med én stemme. I Oslo er det samlet inn de påkrevde 300 underskriftene, men de er ikke levert til bystyret ennå.

Våren 2005 har SV og Sp gitt skriftlige tilsagn - i brev fra Kristin Halvorsen (SV) "vi vil absolutt vurdere dette positivt" og fra Marit Arnstad (Sp), som skrev at partiet "er åpen for å vurdere en slik utredning".

I Norge er det inntil nylig vesentlig Kvekernes fredsfondutvalg, basert i Tønsberg, som har arbeidet med saken. I over 20 år har de bl.a. skrevet i både lokale og landsdekkende avisene, vært intervjuet i radio og hatt møter med politikere - også sentralt i Oslo.

Men for å få kampanjen på en bredere basis har 7 organisasjoner i 2007 gått sammen om å danne Fredsskattalliansen. Foruten Kvekerne i Oslo og NFL består den av Bestemødre for fred, FMK, IFOR Norge, IKFF og Seniorgruppa for Palestina.

Kjente nordmenn som støtter fredsskattsaken:

Karsten Alnæs
Kjersti Bjørgo
Helen Bjørnøy
Jan Borgen
Nils Butenschøn
Peter Butenschøn
Eva Bødtker-Næss
Odd Børretzen
Nils Christie
Erik Dammann
Inge Eidsvåg
Trine Eklund
Thomas Hylland Eriksen
Ståle Eskeland
Levi Fragell
Berge Furre
Lars Gule
Jostein Gaarder
Arne Haugestad
Fredrik S. Heffermehl
Anders Heger
Ottar Hellevik
Helge Hognestad
Knut Holtedahl
Jacob Jervell
Mosse Jørgensen
Rosemarie Köhn
IdaLou Larsen
Lars Andreas Larsen
Oddbjørn Leirvik
Eva Lian
Ole Danbolt Mjøs
Kari Anne Moe
Halvor Moxnes
Mette Newth
Eva Nordland
Arne Næss
Heming Olaussen
Gerd Grønvold Saue
Margaret Skjelbred
Svein Tindberg
Stig Utnem
Thomas Chr. Wyller
Stein Ørnhøi
Kirsti Aasen

Jeg synes dette er et klokt initiativ, som jeg - selvsagt - støtter.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?