torsdag, oktober 11

Når våpeneksportregler brytes

"Uten godkjennelse fra myndigheter verken i USA eller Norge har Forsvarsdepartementet og FLO inngått en avtale om salg av Forsvarets 15 jagerfly av typen F-5 til milliardæren Ross Perot jr.

Inntil torsdag hadde ikke Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) søkt UD om eksportlisens og såkalt sluttbrukersertifikat for F-5-flyene. Salget har heller ikke vært behandlet av politisk ledelse i Forsvarsdepartementet, skriver VG.


Generelt tillater vi ikke salg av såkalt A-materiell eller dødelige våpen, som disse flyene er, til andre enn forsvarsmyndigheter i land vi godkjenner. Jeg kan ikke tenke meg at vi vil selge til privatpersoner eller firmaer, sier avdelingsdirektør Jan Grevstad ved seksjonen for nedrustning og ikke-spredning i UD til VG." (NTB-melding 18. nov. 2006)

Det var i november i fjor.

Det som var utenkelig i fjor høst er nå blitt virkelighet. Utenriksdepartementet har gitt alle de nødvendige tillatelser. I stedet for å selge til NATO-landet Tyrkia, som er interessert, har altså Norge prioritert å selge våre gamle jagerfly til et amerikansk privatfirma for 70 millioner kroner . Og det på tross av at det i Utenriksdepartementets retningslinjer for eksportlisens helt klart heter at leveranser av våpen, ammunisjon og visse andre typer militært materiell - dvs. utstyr som kan være dødbringende - ikke må gå "til andre sluttbrukere enn statlige myndigheter".

Jeg stiller spørsmål om det underliggende motiv fra Utenriksdepartementets side til så åpenbart å sette til side norske våpeneksportregler.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?