tirsdag, mai 8

Kvalitet koster

Oslo kommune skal ha kvalitativt gode helse- og omsorgstjenester, og kvalitet koster.
Det sykehjemmet som kommer ut blant de beste, om en skal tro på brukerundersøkelser, er det konkurranseutsatte og private Ammerudlunden Sykehjem. Mang en gang har Høyre og byrådet sagt; se der konkurranse gir kvalitet.

Men det er jo bare halve sannheten, - om det er en sannhet i det hele tatt. For om kommunen legger mer penger i potten blir kvaliteten deretter.

Siste offentliggjorde kostnadsundersøkelse for Oslos sykehjem kom i fjor, og er for regnskapsåret 2005. Den viser at mens gjennomsnittskostnaden for en sykehjemsplass i Oslo er kr. 491.000, så var kommunen villig til å betale 529.000 for sykehjemsplassene på Ammerudlunden sykehjem. Med 38.000 mer i driftsmidler pr. sykehjemsplass kan selvsagt Ammerudlunden produsere mye god pleie.

En pårørende hadde erfaring med to forskjellig sykehjem i Groruddalen; det privatdrevne Ammerudlunden, samt et kommunalt drevet. Han påpekte at forskjellen i personalsituasjonen mellom de to sykehjemmene var påfallende. Denne pårørende har hatt sin gamle i en periode på et kommunalt sykehjem, og deretter på Ammerudlunden. Fra å være 4 pleiere på 32 pasienter på kveldstid på det kommunale sykehjemmet, møtte de en situasjon på Ammerudlunden hvor de var 3 pleiere på 10 pasienter! Skulle ikke dette gi utslag for kvaliteten, ville det være helt ekstraordinært.

Men byrådet er altså villig til å pøse med med 38.000 mer i kostnader pr. sykehjemsplass for at konkurranseutsettingsflaggskipet skal framstå som vellykket.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?