tirsdag, mars 6

Afghanistan-oppsummering

Da har jeg oppsummert mine viktigste inntrykk fra Afghanistan i en kronikk i Dagbladet i dag.
Tar veldig gjerne i mot respons,- kritikk/støtte m.v.

Etiketter: ,


Comments:
Dette innlegget reflekterer veldig mye av de faktiske forholdene i Afghanistan og fremsiktig fred og stabilitet er helt avhengig av foelgende forhold:

1) en endring i den naavaerende militaer-sentriske fremgang av de amerikanske og NATO militaere styrker som ikke vil bidra til noe annet enn enda mer vold og instabilitiet. Et alternativt er et FN-ledet politi-sikkerhetsstyrke slik Ivar Johansen henviste til i sitt innlegg. NATO landene burde serioest tenke gjennom det faktum at omtrent siden 2004 har volden og de anti-amerikanske militsene oeket paa tross av en betydelig oekning av internasjonale styrker,

2) fremheve mer politisk, administrativ og okonomisk deltagelse av pashtunere. Taliban tiltrekker foerst og fremst pashtunere som er dypt marginalisert i administrasjonen under Hamid Karzai i Kabul,

3) bidra til mer okonomisk utvikling i de soerlige provinser gjennom politiske avtaler om sikkerhet og forsoning med lokale stammeledere. Utenlandske militaere styrkere under NATO ledelsen eller ISAF styrker kan ikke bidra med den "legitimitet" slik stammledere kan i de soerlige provinser,

4) det internasjonale samfunnet maa sette fokus paa en aktiv kamp imot "bad governance" og ikke godta forbrytelser begaatt av sine allierte i nordalliansen, samt Karzai administrasjonen.

Det pashtun dominerte Afghanistan har historisk alltid utfordret og tilslutt seiret over langt stoerre invaderende militaere stormakter slik som den britiske kolonimakten og Sovjet-unionen. Hvis ikke NATO landene endrer sin politikk og fremgang vil denne striden i Afghanistan fortsette i veldig mange aar til.

Mvh,

Atilla Amir Iftikhar
Regional Analyst

DW Qantara
Pakistan
 
Hei, Ivar! Dette syns jeg var en glimrende artikkel, preget av god innsikt og samtidig skarpe analyser. Syns det er spesielt interessant - men dessverre ikke så veldig overraskende - det du skriver om at spesialsoldatene våre kan komme til å bli en del av USAs terrorkrig.

Kommert til å lage en skryte-tekst om den på min egen blogg i morgen!
 
Takk for informasjon og en god kronikk i Dagbladet.

I tillegg til det du nevner, vet vi at de fleste ekstremistorganisajoner er knyttet opp mot stater og at de ikke kan fungere uten etteretningstjenestenes viten. F.eks i Syria samarbeider USA med det Muslimske Brorskap, som er selve grunnlaget for alle Jihad-grupper inkludert al-qaida. Ingen overraskelse, da USA og andre imperialistmakter har gjort det i lang tid for å sikre sine intresser.

Vil anbefale på det sterkeste General Leonid Ivasjovs artikkel over to deler i Friheten nylig, hvor han går inn på hva som egentlig skjedde 11-september i USA, og den forestående krigen mot Iran.

http://www.friheten.no/uriks/2007/uke06/iran.html
http://www.friheten.no/uriks/2007/uke07/terrorisme.html

Kampen mot NATO må forsterkes.


Vegard Thonstad
 
Kjempeflott kronikk i DB idag. Veldig bra at du problematiserer Norges rolle i Afghanistan, virker som om det er få som tør!

keep on

Shoaib Sultan
 
Vi må ikke gi opp så fort i Afghanistan, men så de beste frø der for riktig vekst og utvikling. Demokratibygging. Det gledet meg å se reportasjen i Dagsavisen for få dager siden med bilde av norskbygget vanntårn i landsby. Meget godt tiltak.

Vi skal selvfølgelig ikke støtte opp under noe korrupt eller annet galt i Afghanistan. Det burde være tilstrekkelig at utenriksministeren gikk ut og erklærte at Norge ikke støtter et korrupt regime, heller ikke i Afghanistan. Det ville være seriøst. Norge må fortsette sine bestrebelser på fredsbygging og organisasjonsbygging.

Vi skal være til stede der i forsøk på å skape fred gjennom militært og sivilt arbeid. For å skape et demokrati som ikke blir bygget på en dag. Diktatur og terrorisme må bekjmpes. Gode solide verdier må få fotfeste. SV bør nok i tiden fremover (valgkamp)være nøye med å profilere den humanitære siden av engsjemnetet i Afghanistan.

Hilsner fra Terje Agnalt.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?