mandag, februar 19

Når eldre, enslige og syke nektes sykehjemsplass

Fra e-posten:

"Hei Ivar

Faren min ble innlagt på Ullevål i forrige uke, og etter en del undersøkelser fant de ut at smertene han hadde kom av et brudd i ryggen. På sykehuset er kan de ikke gjøre mer enn å gi smertestillende, men deres vurdering er at han ikke kan klare seg selv (han er temmelig dement også), og det ble sendt B-melding til bydelen mandag denne uken. I dag har bydelen hatt kontakt med sykehuset på telefon og har gitt beskjed om at han ikke får innvilget søknaden om korttidssplass. De vurderer ham som frisk nok til å komme hjem med hjemmesykepleie.

Sykepleieren som ringte meg sa, etter at jeg hadde spurt ham direkte, at dette var høyst uvanlig, han hadde ikke opplevd noe slikt fra andre bydeler. Han hadde forsøkt å argumentere med saksbehandleren, og klart å forhandle seg fram til en ørliten åpning. Dersom en ny demenstest viser at faren min er blitt betydelig verre er de villige til å se på saken på ny på mandag. Hvis ikke er det rett hjem.

Så spørsmålet er: er det mulig og vanlig at saksbehandlere i bydelene overprøver sykehusets vurderinger, og er dette en praksis som er kjent og akseptert?

Jeg bare spør."

På det formelle er det klart at det er bydelen selv – som bærer kostnaden – som bestemmer hva som er riktig omsorgsnivå. Og det er dessverre slik nå i helse- og omsorgstjenestene at de legger mer og mer vekt på økonomi, framfor hva som nødvendigvis er faglig riktig.
Dvs de pakker de reelt økonomiske begrunnelser inn i en ”faglig” beslutning.

Og da gis ikke engang enslige, gamle mennesker - mot sykehusets innstendige anbefalinger - korttidsplass på sykehjem etter et et sykehjemsopphold.

Etiketter: ,


Comments:
Dette er jo helt fryktelig!
Hva kan gjøres med det stadig sviktende helsetilbudet? Vi burde da ha penger nok til å ivareta eldre og syke...
 
Ja, dette gjelder en gammel, aleneboende mann, som opplagt ikke er i stand til å klare seg selv i eget hjem. I løpet av dagen i går klarte sykehuset gjennom meget sterkt press å overbevise bydelen at det var faglig uforsvarlig å sende denne mannen hjem. Han fikk derfor korttidsplass på sykehjem. Men saken burde jo være opplagt. Hvorfor må det drakamper som dette til for at gamle og syke skal få nødvendig helsehjelp?

Du spør hva som kan gjøres? Ved høstens valg velge en politisk ledelse i denne byen som prioriterer offentlig velferd framfor skattelettelser de de av oss som reelt sett kan bidra med mer til fellesskapet.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?