fredag, februar 16

Afghanistan

Fra kampanjen Nei til nye NATOs side stemte vi for det flertallsvedtaket som ble fattet på årsmøtet i Fredsinitiativet onsdag:

- NATOs krigføring i sør og øst må stoppes umiddelbart
- Vi krever at det heller ikke i framtida sendes norske styrkebidrag til krigssonene
- Norge må bruke sin stemme i NATO og i FN til å få i stand en våpåenhvile og en tidsplan for tilbaketrekking av NATO-styrkene
- En fredsbevarende styrke under FN-kommando kan eventuelt erstatte NATO-styrkene dersom dette er et ønske fra det afghanske folket selv

Mao støtter jeg alle de kritiske røster som er kommet mot regjeringens vedtak om å sette inn 150 soldater fra spesialstyrkene i Afghanistan. Dette var en uriktig beslutning, og SV burde i alle fall tatt dissens på denne saken i regjeringen. Men, jeg ser også at i den utstrekning SV har lidd nederlag i denne saken, skjedde det under Soria Moriaforhandlingene.

Uten SVs deltakelse i regjeringen ville opplagt Norge nå sendt tropper de til de offensive krigshandlingene i sør.

Regjeringsbeslutninger kan ikke sendes ut på forhåndshøringer i partiorganisasjonene. Sånn fungerer ikke et regjeringskollegium. Men Kristin kunne og burde drøftet Afghanistansituasjonen og SVs strategiske posisjon med partiets organer (les: landsstyret) i forkant.

Men samtidig setter kommentator Sverre Strandhagen i Dagens Næringsliv i dag ord på en særs viktig observasjon: "I stedet for å feire sine seire, klarer SV igjen og igjen å få et taperstempel."

Som han påpeker har SV vunnet særs mange seire i denne regjeringen, og det kan ikke overskygge Afghanistan-vedtaket. Derfor deltar jeg ikke i kravet om at SV skal kaste kortene, og gå ut av regjeringen. Det er å svikte svært mange grupper i dette land som trenger et SV i innflytelsesposisjoner f.eks. i kampen mot fattigdom eller mot kommersialisering av utdanning, kollektivtrafikk, helse- og omsorgstjenester.

Jeg kommer ikke til å delta i Afghanistan-demonstrasjonen lørdag, men - paradoksalt nok - jeg reiser til Afghanistan onsdag kveld som medlem av Ombudsmannsnemnda for Forsvaret.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?