tirsdag, januar 23

Friheten til å velge firmalogo

Høyresidas valgfrihet gir oss friheten til å velge mellom 40 tannkremer og 20 mobilselskaper, men ikke til å velge hvilken måte vi vil organisere samfunnet på, sa Ingrid Fiskaa på en utmerket måte i en debatt forleden.

Jeg klipper fra Katrine Ree Holmøys utmerkede referat i Klassekampen:

"Unge Høyre omfavner noe overraskende staten, mens venstresida inviterer frihetsbegrepet inn igjen.

... seminar om Frihet på Nordlandia Hotell, i regi av CulCom - et tverrfaglig forskningsprosjekt med fokus på kulturell kompleksitet i det nye Norge. I fjor høst ble «Normalitet og trygghet» satt under lupen, nå skal altså friheten til pers. I løpet av to dager skal akademikere fra ulike tradisjoner slippe til. Men la oss konsentrere oss om det politiske: Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksens frihet versus medlem i SVs sentralstyre, Ingrid Fiskaa, sin frihet.

«Ubehaget i friheten» kan stå som oppsummering på Torbjørn Røe Isaksens innlegg. For kan det ikke bli for mye frihet? Unge Høyre-lederen postulerer sin frihet: ikke en frihet til å gjøre hva man vil, men en frihet til å gjøre det man bør. Friheten er et produkt av samfunnet, der rettsstaten sammen med andre samfunnsinstitusjoner passer på at ingen får for mye makt. Den sikrer individer rettigheter og rom som andre ikke kan gripe inn i.

Men Unge Høyre-lederen nøyer seg ikke med en liberalisme som ikke gir friheten et innhold. Da blir spørsmålet hvem som har friheten til å definere innholdet i friheten. Isaksen vender seg til tradisjonene, i tråd med liberalkonservatismen han forfekter: Friheten må springe ut av samfunnet vi lever i, med sine normer og konvensjoner. Han viser til Edmund Burke, som ifølge Høyre-mannen ønsker seg en frihet som er temperert, begrenset, lunet ut av tradisjon, historie og hensynet til andre mennesker.

- Ansvaret er en moralsk plikt som følger med friheten, understreker Isaksen, og trekker fram 68-ernes frigjøringsprosjekt som en farlig vei å gå: For at mennesket skulle bli fritt, måtte man fri seg fra tradisjonens tyngende åk. Man måtte sparke ut foreldete, keitete normer.
Sånt blir det frihet uten ansvar av, mener han. Kritikken av patriarkalske strukturer i familien, av kirkelig moralisme og arbeidslivets utbytting erstattes ifølge Isaksen ikke av frihet, men av rotløshet og usikkerhet.


- 68-erne rev gardinene til side, og avslørte hva som lå bak, sa Unge Høyre-lederen med en advarende pekefinger, som var overraskende reaksjonær da han stilte spørsmålet:

- Hvis man tar bort normene som regulerer seksualitet, hva kan vel komme da?
Selv har han begynt å tvile på den verdinøytrale staten som et ideal.


- Jeg ser det som stadig viktigere å ha staten som et verdifellesskap. Sånn sett har jeg nok blitt mindre liberal, sier han - ikke helt uten en følelse av ubehag.

Imens snakker Fiskaa om friheten til å sove under broer, friheten til å jobbe for 20 kroner timen og friheten til å slippe tvangen som ligger i faste ansettelsesforhold.

Hun mener venstresida har forsømt frihetsbegrepet: Det har blitt overlatt til høyresida, mens venstresida har nøyd seg med å snakke om rettferdighet. Dermed har tanken om frihet i løpet av de siste tiårenes nyliberale diskurs blitt innskrenket til å handle om valgfrihet, en frihet til å shoppe andre alternativer enn de statlige. Høyresida bruker frihetsbegrepet systematisk: fri flyt av arbeid, av kapital - lista fortsetter, for frihetsbegrepet dreier seg i dag om konsumenters valgfrihet.

Det venstresida har vært god til, mener Fiskaa, er å kritisere hvordan valgfriheten bryter ned fellesskapsløsningene.

- Høyresidas valgfrihet gir oss friheten til å velge mellom 40 tannkremer og 20 mobilselskaper, men ikke til å velge hvilken måte vi vil organisere samfunnet på, sier hun."

Og typisk nok i Oslo da: brukerne av Oslos hjemmetjenester kan velge mellom firmalogo på hjelpernes klær, men har ingen påvirkningsmuligheter eller valg på det som betyr noe: når hjelpen skal komme, hva hjelperen prioriterer av oppgaver eller hvilke hjelpere som kommer (f.eks. ønsket om få, men stabile og kjente hjelpere).

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?