søndag, september 3

Kommunetopper tar ikke ansvar for snusk og korrupsjon

Bystyret har det overordnede arbeidsgiveransvar i Oslo kommune, og "min" komite - finanskomiteen - er den bystyrekomite hvor dette er plassert. Jeg skal derfor være varsom med å kommentere aktuelle korrupsjonssaker og mulige konsekvenser for de berørte ansatte og de aktuelle virksomheters ledelse. Alt for ofte ser jeg at politiske ansvarlige byråder bruker media til å refse sine underordnede i kommunen, og sånt er særs dårlig personalpolitikk.

Jeg merker meg at den korrupsjonssiktede i Undervisningsbygg er sparket fra jobben. Medarbeideren i Plan- og Bygningsetaten ble også raskt suspendert. Det er helt naturlig at en ansatt blir suspendert i en slik situasjon.

Men så spør jeg meg: hva med den ansvarlige ledelse? Etatsdirektør og foretaksdirektør. Hva med styret? Dette er jo ikke første sak med korrupsjon i Undervisningsbygg, og her er det helt tydelig at ledelsen ikke har tatt alvorlig sitt klare ansvar om å etablere tilstrekkelige kontrollrutiner. Er det mulig å gjenopprette tilliten til Undervisningsbygg uten også å plassere ansvar på toppen, med de konsekvenser dette bør få?

Om noen uker starter en arbeidsrettssak mot Oslo kommune, med bakgrunn fra Grorud bydel. I to gruppeboliger for psykisk utviklingshemmede har utro ansatte tømt beboernes private kontoer. Beløpene som er stjålet, varierer fra 9 000 til 61 000 kroner. Ikke bare ble de ansatte som var direkte involvert sparket, men også ansvarlig avdelingsleder. Sistnevnte fordi hun ikke hadde etablert tilstrekkelige kontrollrutiner.

Når jeg leser byråd Grete Horntvedts kommentarer i media er det mye som tyder på at byråden ikke tar korrupsjonssakene alvorlig nok når det gjelder tydelig ansvarsplassering. F.eks. når hun til Aftenposten 19. august uttaler at hun "overlater til styret å avgjøre" framtida til Undervisningsbyggs direktør. Formelt er dette selvsagt riktig, men med sitt forsiktig ordvalg etterlater hun et inntrykk av at saken ikke er så alvorlig. Vi kan ikke ha en situasjon i Oslo kommune hvor det ikke reageres på samme måte overfor kong Salomo som Jørgen Hattemaker. At jo lenger opp i systemet du er, dess tryggere sitter du.

Det naturlige ville vært at direktøren ble suspendert mens etterforskning og gransking pågikk.

Etiketter: ,


Comments:
To spm; Hvem er det som satt i styret før dette ble kjent?

Og hvem er det som oppnevner styrene?
 
Til Svens spørsmål:

Signe Horn, styreleder
Bente Groven Syversen,nestleder
Ingrid Bergum
Eilif Holte
Halvor Stormoen
Rodolfo Rojas
Jan Egil Andresen

De to siste som representant for de ansatte.

Det er byrådet som oppnevner styret. Her er siste oppnevning, i desember i fjor.
 
Takk ;))
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?