mandag, juli 7

EU-utvalg vil ha kontroll med bloggere

Den svenske Riksdagen har vedtatt at Forsvarets sikkerhetstjeneste kan kontrollere all mail og sms-trafikk inn og ut av Sverige.

Nå slår EU til: Et utvalg i Europaparlamentet vil kontrollere bloggere. Forslaget om å registrere og kontrollere bloggere ble stemt igjennom av Europaparlamentets utvalg for kultur og utdanning med 33 mot 1 stemmer.Initiativtakeren, estlandske Marianne Mikko, mener bloggerne kan forurense cyberspace og ønsker derfor å kvalitetsstemple dem, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter(DN).

Joda, vi kjenner det igjen fra andre samfunn, og også litt andre tider. Noen skal sitte å kontrollere de godkjente og akseptable ytringer. De "kloke" standpunkt og ytringer skal godkjennes, og de øvrige forbys. Det er skremmende at 32 EU-parlamentarikere overhode er i stand til å nærme seg en slik tanke, uten motforestillinger.

Jeg ser de argumenter en respektert politisk kommentator som Frank Rossavik har i dagens Bergens Tidende, men jeg deler ikke hans standpunkt. Er dette så annerledes enn at en møtedeltaker ytrer seg på et åpnet debattmøte i Folkets Hus eller på et torgmøte? Vil Rossavik også da at Folkets Hus skal tvinges til å ansette "ytringsvaktetr" til å delta på alle møter som kan drive forhåndssensur, med begrunnelse i at noen må ta "redaktøransvaret"? Jeg tar selv ansvaret for de ytringer jeg kommer på denne bloggen og andre av mine nettsider,- også det juridiske ansvar. Hvorfor skal en statsansatt(?) kontrollør forhåndssensurere mine ytringer?

Jeg har nok da mere sans for Jill Walker Rettberg, førsteamanuensis og bloggforsker ved Universitet i Bergen som reagerer sterkt på det nye forslaget. - Dette minner meg om et slags totalitært regime med absolutt overvåking. Land som Iran og Kina driver heftig sensur av det som foregår over internett. Forslaget vil jo være på linje med det som skjer i verdens verste diktaturer, sier hun til Bergens Tidende.

Etiketter: ,


Comments:
Hei Ivar (og andre)

Forskjellen på en anonym person på nettet og en som reiser seg på et møte, er at sistnevnte nettopp ikke er anonym. Hun/han er en ansvarlig borger som har rygg til å stå for sin mening.

Ellers kan du kanskje legge inn en lenke til Marianne Mikkos forslag. Ved å lese det, tror jeg de fleste ser at reaksjonene er noe over the top, som det heter på utenlandsk.

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/pr/712/712320/712320en.pdf
 
Det er slett ikke nødvendigvis feighet som gjør at folk blogger anonymt eller pseudonymt.
Noen gjør det av henyn til at de har barn.
Dertil har folk forskjellige liv. Det er sikkert mye lettere å skrive offentlig om et respektabelt middelklasseliv, enn å fortelle om f.eks. incest, innleggelser på psykiatrisk sykehus, selvmordsforsøk og rusproblemer. Også i slike tilfeller vil mange føle de er nødt til å ta hensyn til familien. Mange vil nemlig få det vanskelig dersom de under eget navn forteller om overgrep i familien. Og hva vil (framtidig) arbeidsgiver si om noen skriver om psykiske vansker?
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?