mandag, april 7

BPA - forskjeller mellom bydeler og kommuner i hjelpetilbudet

I dag hadde vi styremøte i RO - ressurssenter for omstilling i kommunene.

På statsbudsjettet for 2008 er det bevilget 77,8 millioner kroner som stimuleringstilskudd til kommuner som har innvilget brukere ordningen brukerstyrt personlig assistanse.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en alternativ organisering av praktisk og personlig bistand for sterkt funksjonshemmede med behov for assistanse i dagliglivet, både i hjemmet og utenfor hjemmet. Brukeren innehar arbeidslederrollen og påtar seg større ansvar for organisering og innhold i forhold til sine behov. Målet er at brukeren får et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for sterk funksjonshemming.

Sosial- og helsedirektoratet har bedt RO om å stå ansvarlig for å administrere tilskuddsordningen til kommunene i forbindelse med ordningen med BPA.

I dagens styremøte behandlet vi derfor ROs anbefaling overfor Sosial- og helsedirektoratet vedrørende tildelingen for 2008. I alt forelå det søknader for 1187 brukere, hvorav 315 var nye og 872 var videreføringer, fordelt på 248 kommuner. Og det er grunn til å spørre: hva med funksjonshemmede som bor i de øvrige av landets kommuner?

Det som slo meg, som Oslo-politiker, var søknadene fra Oslo bydeler. Fra Oslo forelå det søknader for 113 brukere, hvorav 24 var nye.

Av de mer offensive bydeler er Grünerløkka med søknad for 16 brukere og Frogner med 14. Men hvordan kan det ha seg at bydel Nordstrand ikke har søkt for en eneste av sine brukere? Er det slik at denne bydelen ikke satser på BPA-ordningen, som tross alt er lovfestet? Eller hva med bydel Gamle Oslo, som kun har søkt for en bruker? For jeg utelukker jo at mangel på søknad er at bydelene ikke trenger pengene.

Målet for BPA-ordningen er at den enkelte skal få et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for sterk funksjonshemming. Jeg er - dessverre - redd for at hvorvidt en får en slik livskvalitet er avhengig av hvilken bydel eller hvilken kommune den enkelte har valgt å bosette seg i.

Etiketter: ,


Comments:
Det er nok slik at forskjellene mellom bydeler og kommuner ligger i hvilken kompetanse disse har knyttet til BPA. Noen vet nok knapt hva BPA er , mens andre kjenner ordningen og hvrodan denne skal og bør forvaltes. Dette er på samme måte som vi pårørende til funksjonshemmede ser at det er forkjeller i hvilke tilbud man oppnår knyttet til omsorgslønn, hjelpemidler mm. Det er m.a.o. mangel på kompetanse som skaper situasjoner der det er postnummeret som avgjør hvilket tilbud man får.

Rune Grimsrud
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?