søndag, mars 23

Funksjonshemmede og trygdede i utlandet

Vil gjerne formidle videre følgende innspill fra Tor Oskar Jørgensen:

"I følge Nordmannsforbundet og NAV er det en femdobling av norske trygdede (funksjonshemmede) og seksdobling av norske alderspensjonister til Thailand de siste fem år. Det er således en stor gruppe mennesker vi snakker om! Mennesker som på eget initiativ har valgt å endre sin livssituasjon for at deres medisinske tilstand skal bedres, smerter skal minskes og trygden skal rekke lengre de siste årene de har igjen av livet.

Hadde de fortsatt å bo i Norge ville de belastet den norske helse og sosialvesen med store utgifter. Nå gjør de ikke det! De har selv tatt et ansvar for sin egen livskvalitet - så opplever de at avtaler de har inngått med NAV-utland og som de betaler for til den norske staten - svikter på alle fronter - og ikke engang er anstendig nok til å svare dem i anstendige ordelag.

Norge forlanger at disse melder seg inn i NAV-utland når de bor over seks måneder i utlandet. Derpå påtvinges de å betale en betydelig forhøyet avgift på 9.3 % av sin inntekt til NAV ( Mens trygdede som fortsatt bor i Norge betaler kun 2,5 % av sin lønn/trygd)

Siden de er medlem av NAV-Utland skal de få dekket sine utgifter til legehjelp og medisiner - på lik måte som om de bodde i Norge.

NAV-utland ( og NAV Helsetjenesteforvaltning som skal refundere utgifter til den enkelte trygdede) fungerer overhode IKKE.

NAV bryter forvaltningsloven - svarer ikke på henvendelser - eller bekrefter at de har mottatt mailer/brev og det går opp mot et år før den trygdede i Thailand får refundert sine utgifter til medisinsk hjelp . Dette skaper store problemer for den enkelte minstepensjonist eller trygdet - som har valgt å flytte til et rimeligere land og sol og varme - for å søke å fjerne smerter og bedre medisinske tilstander som forverres av den norske kulde og vinter. Disse mennesker belaster det norske hjelpeapparatet når de er i Norge i høy grad pga alder og medisinske tilstander. De blir av samme grunn ofte besøk til helsetjenesten i Thailand ( som i følge medlemskapet i NAV-utland) skal refunderes fra NAV) Men når refusjonen uteblir får de store økonomiske problemer da de får store summer utestående pga NAV sin sommel med tilbakebetalingen.

Det er her også store forskjeller mellom norske pensjonister i Spania ( som får raskere tilbakebetalt) og norske pensjonister i Thailand.

Det vil bli en ytterligere økning av pensjonister og trygdede de neste årene - som drar til Thailand og Brasil for å bedre sin egen livskvalitet. Det er derfor viktig at diskusjonen om den norske stats behandling av disse menneskene startes så snart som mulig."

Etiketter:


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?