fredag, februar 15

Oslo trenger en bydelsovergripende ungdomspolitikk

Jeg mener det er viktig å få plass en overordnet, bydelsovergripende, ungdomspolitikk for Oslo, og har derfor denne uka (sammen med Marianne Borgen) sendt fram et forslag i bystyret, om nettopp det.

Begrunnelsen er som følger:

Bjørn Lindstad, generalsekretær i Landsforeningen for utekontakter, har i artikler i Aftenposten og Dagsavisen bl.a. framført følgende synspunkter:

”På ny har vi sett hvordan bydelene i Oslo truet med å kutte i den delen av det kommunale ungdomstilbudet som ivaretas av utekontaktene og fritidsklubbene. Flere stillinger ble foreslått inndratt. Ungdomsrådene er fortvilte, ungdom som bruker tilbudene ble sinte og lei seg, og ansatte – ja de fikk munnkurv inntil budsjettet ble vedtatt. Hva slags faglige råd mottar Oslos politikere i forkant av beslutningene egentlig? Hvor er prosessen som involverer ungdom? Skal denne årlige dumskapen da ingen ende ta?

Etter LUK`s oppfatning mangler Oslo en helhetlig ungdomspolitikk. For hva er det som skjer hvert år? Jo, bydelene overskrider budsjettene i de lovpålagte tjenester, byrådet toer sine hender og overlater ansvaret til bydelene. Så, etter at sparekniven er slipt trues de kommunale ungdomstiltakene med kutt og nedleggelse. Bydelene er bundet på hender og føtter og må forvalte et ansvar de ikke har økonomiske forutsetninger til å bære. Dette må det bli en endring på!

Nedleggelser av utekontaktene utgjør en trussel mot den sosiale integreringen i Oslo by og øker sjansen for vold, hærverk og andre problemer lokalt. ”

SV mener Oslo har behov for en bydelsovergripende ungdomspolitikk. Å skape gode oppvekstbetingelser for barn og unge er den beste investeringen vi kan gjøre for å forebygge kriminalitet, rus og adferdsproblemer blant barn. Selv om Oslo har 15 bydeler, som selv skal prioritere og sikre en god ungdomspolitikk, så er det behov for noen overordnede politiske føringer som skal gjelde for hele byen. Dette er ikke minst viktig fordi ungdomsgruppen er særs mobile, både på tvers av bydeler og mellom bydel og sentrum.

Vi minner om at det6 på flere andre områder, som innen oppvekst, sykehjemssektoren, eldresenter og barnehager eksisterer byovergripende prinsippdokumenter og planer på saksområder, selv om disse i hovedsak er lagt til bydel.

For å utvikle en helhetlig ungdomspolititikk, er det nødvendig med aktiv deltakelse fra ungdom selv. Dette kan skje både via Sentralt ungdomsråd, SUR og Barne- og ungdomsrådet BURO, men også via andre barne- og ungdomsorganisasjoner. Det er også særdeles viktig å sikre aktiv deltakelse fra ungdom med minoritetsbakgrunn.


Jeg har derfor invitert bystyret til å fatte følgende vedtak:

Byrådet fremmer en bystyremelding for en bydelsovergipende ungdomspolitikk. Det forutsettes at den utvikles i nært samarbeid med ungdom fra hele byen, både den organiserte og uorganiserte del av ungdom i byen. Det legges spesielt vekt på også å sikre deltakelse fra ungdom med minoritetsbakgrunn og ungdom med funksjonshemminger.

Og for den som er i tvil om behovet for dette:

Ungdomsklubber legges ned
Fritidsklubbene spares i hjel
Tre fritidsklubber kan bli stengt
Hvorfor har vi ikke råd?
To av tre klubber legges ned
Tre fritidsklubber kan bli stengt

Etiketter: ,


Comments:
Dette støtter jeg 100%! I mange år har ungdom blitt spart ihjel...klubber lagt ned, gode tilbud blitt borte. Oslo må ta ansvar for en helhetlig ungdomspolitikk. Unge må få gode tilbud i bydelene, men sentrum må også ta imot ungdommen når de trekker mot alt det spennende som skjer der...
Alle politikere bør ha dette som sin hjertesak!
 
Dette er jeg faktisk ikke sikker på om jeg er enig i. I Bydel St. Hanshaugen har vi i budsjettet for 2008 videreført satsningen på utekontakten, styrket fritidsklubbene, gitt ungdomsrådet egne midler, i tillegg til at vi har satt på dagsorden en egen sak om hvordan rådene - deriblant Ungdomsrådet - skal få styrket innflytelse. At det ikke er slik i andre bydeler må i mine øyne i første rekke henge sammen med at man velger å prioritere ned denne typen tiltak. Jeg kan ikke helt se at en bydelsovergripende ungdomspolitikk vil bli noen garanti mot at det samme vil kunne skje også i fremtiden?
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?