mandag, januar 14

"Uskyldig tukling", og ordføreren.

"Det er altså noe tukling og seksuelle handlinger med gutter som er unge, men det er jo ikke all verden".

"Disse guttene ville jo ikke tatt noen skade av det, etter min mening, i hvert fall i hovedtrekk ikke, hvis det ikke var for politiets hardkjør."

Dette var den helt uakseptable uttalelsen fra advokat Tor Erling Staff om den såkalte "Lommemannen", og gjennom dette i realiteten legitimerer nye overgrep.

I Aftenposten lørdag uttalte Oslo-ordfører Fabian Stang, under overskriften "Stang vil anmelde Staff;"At noen fremstiller denne type problemstillinger som enkle og mindre ting er virkelig sjokkerende. Jeg vil nå undersøke om dette forholdet er straffbart, sier Stang." Det er jo greit.

Men i gårsdagens Aftenposten går han et steg lenger:

"Ordføreren i Oslo, Fabian Stang (H), vil over helgen ta stilling til om han skal anmelde Staff for uttalelsene.- Først vil jeg konferere med kommuneadvokaten om en anmeldelse har håp om å føre frem, sier Stang. Han understreker at det er som ordførfer i Oslo og ikke som advokat han reagerer på Staffs uttalelser, som Stang oppfatter som en ren forherligelse av straffbare handlinger."

Han har all grunn til å være identignert, men samtidig sier jeg: farlig, farlig. Fabian Stange burde tenke igjennom hvilke prinsipelle grenser han her overskrider. Det tilligger ikke ordførerens oppgave å levere politianmeldelser eller mobilisere påtalemyndighet i saker som dette. Det vil naturligvis ha betydelig symbolverdi - langt ut over privatpersoners anmeldelser - dersom folk ute i byen kan få skrevet politianmeldelser på ordførens brevark. Men dette kan og skal ikke være hans oppgave.

Det som derimot klart bør være hans rolle er å forsikre seg om at Oslogutter som kan ha vært "lommemannens" ofre, i den grad det er slike i Oslo, har fått tilstrekkelig faglig oppfølging og støtte av kommunens hjelpeapparat. Denne tilsynsoppgave er en av ordførerens hovedoppgaver, som rett nok ikke gir samme mediaprofilering som en evt politianmeldelse, men desto viktigere.

Etiketter:


Comments:
Til siste avsnitt: Det blir generelt når det gjelder overgrep lagt langt mer vekt på juridiske aspekter enn på ofres behov for helsehjelp og støtte.

I Oslo kommune får bare voksne som har vært utsatt for vold/seksuelle overgrep det siste året, hjelp - i inntil tre måneder.

Jeg savner et tilbud for dem/oss som har slike erfaringer fra tidlig i livet.

"Alle" synes enige om at overgripere bør få terapi; få snakker om at overgrepsutsatte bør få det.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?