søndag, januar 6

Holmenkollbakken og arkitektkonkurranser

Jeg tror vi i beslutningssammenheng er på gal vei når kommunen utlyser arkitektkonkurranser, og det er en jury - helt fristilt fra de kommunale beslutningsprosesser - som kårer vinneren, og samtidig gir vinneren og offentligheten den tro at det er nettopp dette vinnerutkastet som skal realiseres. For sånn er det jo ikke nødvendigvis.

Det er Oslo bystyre som bestemmer kostnadsrammer og løsning for Holmenkollbakken, ikke en faglig jury. I saken om nye Holmenkollen var kostnadsrammene byrådet forespeilet bystyret, som grunnlag for bystyrets opprinnelige vedtak, helt urealistiske. Og klokelig nok må bystyret når nye fakta kommer på bordet revurdere sitt vedtak.

Men dette skaper naturligvis problemer for aktørene, og ikke minst konkurransevinnerne. Og det undergraver hele systemet med arkitektkonkurranser.

For det er jo ikke slik at Holmenkollen er første gang et vinnerutkast er kåret i en internasjonal arkitektkonkurranse i Oslo for etterpå å møte problemer og ende i uvisse. I 2003 vant OMA/Space Group arkitektkonkurransen om nye Vestbanen. Mer enn fire år etter er ikke ett spadetak satt i jorden, på grunn av motstand, ekstra runder med vernemyndigheter og utsettelser. Problemer har det også vært i Bjørvika og på Tullinløkka, der vinnerutkast enten er forsinket eller skrinlagt.

Jeg skjønner veldig gått at arkitektkonkurransevinnerne da blir frustrerte.

Jeg tror eneste riktige må være at beslutningene flyttes tilbake dit de hører hjemme; til de folkevalgte organer. Så må gjerne fagjuryer og fagmiljøer gi råd underveis. Men det er en klar folkevalgt oppgave å fatte vedtak om større byutviklingsprosjekter i denne byen.

Etiketter:


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?