mandag, oktober 8

SV som fredsparti

SV-eren Trine Ekelund har sendt nedenstående mail til SVs to nestledere. Perspektivet er godt, og jeg gjengir det derfor her:

Kjære Audun Lysbakken og Bàrd Vegar Solhjell,

Jeg leser om strategiplanen dere to utarbeider for à "berge" SV (KK 29/30 sept) - hvor dere ogsà inviterer til brei debatt om hvilken plattform SV bòr gà til valg pà i 2009.


Som SV medlem vil jeg gjerne vère med i debatten. SV for meg er det eneste Fredspartiet vi har, og mener at dette er noe SV kan, bòr og mà satse stort pà !

- SV har en unik og mer forankret alternativ forsvar/utenrikspolitikk enn de andre to partiene - hvor
- SV viser at partiet er forskjellig fra AP pà mange punkter, og mer radikal enn Sp pà de fleste.
- SV viser til at vi har alternativer til krig og voldelig konfliktlòsning - hvis vi tòr à si "Roma midt i mot" og synliggjòre alternativene.
- SV vil kunne vise at det er en (stor) forskjell om SV er med i Regjering eller ikke
Vi er mange SV velgere som satser pà SV pga partiets fredspolitikk, og stoler pà at SV synliggjòr sine standpunkter.

Miljòpolitikken er en del av fredspolitikken - og vice versa
Fattigdomsbekjempelse er en del av fredspolitikken - og vice versa
Fredspolitikk er i hòy grad del av verdipolitikken, og en meget viktig del
Gjennom à lansere en konkret fredspolitikk, kan SV vise til mange eksempler hvordan det hadde vèrt, om ikke SV var med.

Jeg nevner her konkrete eksempler:

* "NEI til krig !" SV har alltid vèrt fòrst ute og meget klare pà "NEI til KRIG" - i enhver henseende, vère seg Irak, Afghanistan, fhv. Jugoslavia (Bosnia, Serbia, Kosovo) for à nevne krigene i senere tid.
* NEI til Nato's "out of area" - eneste parti som stàr fast pà "Nei til det nye Nato"
* Vàpenhandel og vàpeneksport : Klare standpunkt og mye jobbing pà dette feltet inkl. produksjon av smàvàpen, landmine/ klasebombe kampanjene. Viser til Alexander og hans gruppe. Den flotte jobben de gjòr og som vel er unik i partisammenheng ?
* Fredsskatt : konvertering av endel av militèrskatten til fredskatt. Hallgeir Langeland lanserte ideen for Stortinget i 2000.
"Fredsskattalliansen" fortsetter à jobbe med saken og har stòtte bl.a. fra K. Halvorsen, M.Arnstad og mange, mange fra kultureliten.
Se
www.fredslaget.no "Fredsskatt/Fredsalliansen."
* Verneplikt for kvinner - hvor SV v/Torild Skard, IKFF og Berit von der Lippe har et helt annet syn enn AP's forsvarsminister.
Her har SV en unik sjanse til à vise til alternativ fredspolitikk - bàde gjennon "FN resolusjon "1325" om Kvinner og Fred" og gjennom kampanjen "Sivil Fredtjeneste"
www.nowar.no .Expl."Ja til verneplikt for alle - hvis alle fàr valgmulighet mellom militèr tjeneste og sivil fredtjeneste".
* Sivil Fredtjeneste - en jobb à gjòre for SV . Likestille militèr tjeneste og sivil fredtjeneste pà helt likt grunnlag. Samme òkonomiske og tidsmessige vilkàr. Likeverdig og likestilt - da kan vi snakke om "verneplikt for alle" og demokratisk valgfrihet.
* Midtòsten konflikten - ogsà pà dette omràdet er SV langt mer konkret og radikal enn de andre to regjeringspartiene.
* Menneskerettigheter, menneskerettigheter og atter menneskrettighetter - for alle i hele verden
Hamre det inn som del av SV verdidebatt, hvor SV ikke viker en tomme. Del av fattigdomsbekjempelsen.

To viktige artikler i KK i hòst som understreker viktigheten av à bekjempe USA's "fredsatsing" og "demokratiserings strategi" er Naomi Klein's nye bok "Sjokkdoktrinen" og Ole Wèver's artikkel om "Krigen mot terror". Begge viser til fulle hvor viktig det er at vi synligjòr USA's verdivalg, maktarroganse og farlige selvsyn i troen pà at de "skal redde verden".
Dette synet pà egen fortreffelighet er det dessverre ikke bar Bush & Co som har, men vil vère nesten like sterkt etter valget i 2008.
SV har tidligere sagt hòyt at USA adm. er vàr stòrste trussel/krigstrussel. Si det hòyt - om igjen og om igjen

Jimmy Carter har gàtt sterkt ut mot USA's Israel/Palestina politikk.
Vi har Sami Al Araian saken hvor Aagot Valle gjòr en kjempejobb og vi har fortsatt M. Vanunu som sitter i fengsel igjen.


Boken til den lutherske presten Mitri Raheb "Betlehem under beleiring" diskuterer Palestina som offer og syndebukk for sà mange grupperinger. Ikke minst Europa's dàrlige samvittighet overfor jòdene og Israel's uforholdsmessige behov og krav for "sikkerhet". Ogsà de mange relgiòse miljòene i USA - alle fokuserer Palestina som offer og syndebukk - uten reell grunn, men palestinerene lider fortsatt under 40 àrs tòff okkupasjon - fordi VI og alle andre grupper ikke tar et oppgjòr med egen frykt overfor islam og dàrlige samvittighet overfor jòdene. Her har SV en alvorlig jobb à gjòre overfor hele befolkningen og spesifikt overfor flere kristne miljòer i Norge, gjerne v/Dagfinn Hòybràten, men ogsà overfor Siv Jensen og Gahr Stòre.

SV gjòr en stor forskjell i Regjering - bàde i forsvars-, utvikling- og i utenrikspolitikken. For meg de tre viktigste omràdene vi idag stàr overfor - sammen med Miljò. Pà alle 4 punktene har SV mye à fare med, og SV har en annen innfallsvinkel og satsning enn de andre to regjeringspartiene pà disse punktene.


Kjère dere - utnytt denne sjansen for alt den er verd !

Med vennlig hilsen og ònske om at vi sammen skal lykkes i 2009 !


Trine Eklund - t-eklun@online.no - pt i Italia med italiensk computer.

Etiketter:


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?