onsdag, oktober 17

Hjemmetjenestene og politiske stunt

Jeg får mange kloke innspill fra mange dyktige fagfolk i Oslo kommune.

Bystyret vedtok i desember i fjor følgende:

"Personer som har eller får vedtak om praktisk hjelp i hjemmet skal tilbys minimum 4 timer pr. måned. Fordelingen av timene, herunder avtale om antall besøk, skal skje i nært samarbeid med den enkelte tjenestemottaker. Byrådet gis fullmakt til å utarbeide en forskrift om dette."

Dette har foranlediget følgende mail fra en tillitsvalgt for de ansatte i en av Oslos bydeler:

"Siden du er bystyremedlem så lurer jeg på om du vet om det er noen planer om at de nye retningslinjene i forhold til praktisk bistand skal evalueres? Nå er det jo slik at personer som man vurderer at er i behov av praktisk bistand på et eller annet vis automatisk har rett på å få innvilget minst 4 timer hver måned.

På vår søknadskontor ser vi det som en noe komplisert sak. De fleste av oss har i flere år jobbet i forhold til tjenester til eldre og har vel i like lang tid ønsket en form for retningslinjer i forhold til innvilgelse av praktisk bistand. Det flere av oss tidligere har ønsket har vært en form for standard, f.eks at alle har krav på hjelp til rengjøring av sin bolig hver 14 dag, men med åpenhet for hyppigere/sjeldnere hjelp ettersom hvilke problemstillinger man har. Noen skitner til så de trenger daglig hjelp, andre gjør en del selv og trenger sjeldnere.

Vi opererer jo etter prinsippet om at man har rett til hjelp til det man ikke klarer selv, men innenfor den rammen er det jo ulike meninger om hva som er bra nok. Derfor har vi ønsket en standard. Men dette mest på hyppighet, slik som hjelp til rengjøring hver 14 dag, hjelp til handling 1 gang per uke etc.


Slik det er nå så får alle, så fort vi mener at man trenger noe praktisk bistand, automatisk innvilget 4 timer per måned om de ønsker det, siden det er det de har krav om. Det å rengjøre sin bolig er en form for fysisk aktivitet som som kan hjelpe til med å holde det fysiske ved like og vårt mål er jo å kompensere for det man ikke kan/ikke har krefter til selv. Dette er vi vant til å bruke aktivt i utmålingen av hjelp, f.eks ved at vi innvilger hjelp til den tyngre delen av rengjøringen og at de gjør resten selv. Nå må de ikke det lenger, og flere velger derfor å ta imot hjelp til hele rengjøringen, for det er jo "enklere". På dette viset kan vi gjøre dem en bjørnetjeneste. For mange er dette en av de få fysiske aktivitetene de har hatt i det daglige, og det er klart det har konsekvenser når det droppes.

I andre tilfeller når personer ikke klarer vindusvask lenger, eller f.eks å handle eller å utføre trappevask så ser vi den samme problemstillingen. Vi er pliktige å innvilge 4 timer per måned, selv om de kun trenger hjelp til å vaske trappen hver tredje uke, til å handle én gang i uken eller å vaske vinduene 4 ganger i året, og den resterende tiden har de lov til å disponere som de selv vil (og en del gjør det). Jeg/vi opplever dette verken som en rettferdig fordeling av ressursene eller som formålstjenlig for brukerne at de får hjelp til oppgaver de egentlig klarer selv, men som de kanskje ikke ønsker å utføre.

Med privatiseringen oppi det hele får vi heller ikke en hjemmetjeneste som ser kritisk på behovet for hjelpen til de oppgavene de får hjelp til, slik at det ikke er like lett å revurdere sakene lenger heller.

Retningslinjen er ganske fersk, men vet du om den skal evalueres?"

Det svar jeg sendte var:

"Takk for veldig kloke ord.

Jeg skjønner veldig godt de innvendinger du beskriver, og vedtaket er jo en konsekvens av det jeg oppfatter å være et særs lite gjennomtenkt stunt fra byrådets side. Rett nok ble det vedtatt av et enstemmig bystyre, men nok ut fra at en tanke om at alt som kan gjøres av ”gode” tiltak på hjemmetjenesten er til det bedre.Jeg tror systemfeilen oppstår fordi byrådet i alt for liten grad spiller på lag med byens mange dyktige fagfolk ute i førstelinjen. Det er dere som best vet hvor skoen trykker, og som har best forutsetninger for å vite hvilke tiltak som er nødvendig.

Dette vedtaket som sådan skal nok ikke evalueres, men byrådet har varslet en gjennomgang av bydelenes hjemmetjenester, og da vil jo dette også være en faktor."

Etiketter:


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?