mandag, juli 16

Giga-barnehager

Barnehager står høyt på den politiske dagsorden, og bra er det. Likevel er det grunn til bekymring for at fokus i alt for stor grad blir rettet mot utbygging, og i mindre grad på innhold og kvalitet.

Se f.eks. på Oslo kommunes storstilte satsning på hva jeg vil kalle for "giga-barnehager": Margarinfabrikken på Sagene med plass til ca 400 barn. Jeg har sett at det satses på en enda større (600 plasser) i Kværnerbyen. Dette er et eksperiment som Oslo er alene om i Europa, kanskje med unntak av gamle Sovjetunionen. Den største barnehagen i Berlin, som Oslo kommune henviser til, har plass til ca 250 barn. Hva vet vi om hvordan slike store institusjoner virker inn på barn med ulike problemer, f.eks. ADHD? Vi vet at store skoler kan virke uheldig for barn med ulike problemer.

I tillegg viser det seg jo at såkalte "midlertidige" barnehager i ulike brakkeløsninger ikke har holdt mål i det hele tatt. Alle er vel enige om at det er helt uforsvarlig når bygningene raser sammen, uansett årsaken. Det er viktig å være klar over at barn ikke lever "midlertidig". De lever her og nå. Ett-to år representerer kanskje over halvparten av barnets liv i dag.

Etiketter:


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?