lørdag, august 19

Innvandrere og arbeid

I 2001 foreslo byrådet en relativt ambesiøs "Handlingsplan for likebehandling og økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til stillinger i Oslo kommune" Som byrådet skriver i saken: "Oslo kommune har udekkede behov for arbeidskraft på flere områder, samtidig som kvalifiserte arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn har problemer med å bli ansatt i kommunale stillinger, særlig i lederstillinger. For å endre denne situasjonen og vår handlemåte som arbeidsgiver, er det behov for en egen handlingsplan som både sikrer likebehandling av søkere uavhengig av etnisk bakgrunn, som sikrer kompetanseutvikling av ansatte med innvandrerbakgrunn og som motvirker diskriminering." I all hovedsak fikk saken tilslutning i finanskomiteen og i bystyret.

Men så er det jo naturlig 5 år etter å spørre hvordan handlingsplanen er gjennomført, og hvorvidt det er oppnådd de resultater som en ønsket. SV ba derfor byrådet gi finanskomiteen en orientering. Og joda, det var nå gjort en del. Notatet beskriver på en grei måte hva som er gjort, men gir liten informasjon om hvorvidt de gjennomførte tiltak har gitt resultater. Og det er jo det som teller. Fra SVs side stilte vi derfor oppfølgingsspørsmål.

Og svaret fra byrådet er detaljert, men dokumenterer at byrådets har oppnådd relativt lite. I løpet av perioden 2001 til 2004 var det en nettoøkning av ikke-vestlige potensielle arbeidstakere (aldersgruppen 16 - 74) i Oslo på 12.202 personer. På tross av dette økte antall ikke-vestlige sysselsatte i Oslo kun med 4.187, og av dette var økningen i Oslo kommune bare på 1.405 personer.

Som forsker Lars Østby i Statistisk Sentralbyrå understreket i en Aftenpostenkronikk: "Arbeidsmarkedet er den viktigste arena for integrering, både for å skaffe inntekt og dermed ressurser til å delta på andre arenaer, og samtidig er rollen på arbeidsmarkedet selv et uttrykk for integrering på ett viktig område. Det er dessverre slik at innvandrerne som gjennomsnitt har 2,5 ganger høyere arbeidsledighet enn andre, og dette varierer fra nesten likt for vestlige innvandrere til tre ganger så høy ledighet for innvandrere fra Asia og fem ganger så høy fra Afrika."

I den situasjonen kan Oslo kommune slett ikke være fornøyd med at en perioden fra 2001 til 2004 har økt andel ansatte med innvandrerbakgrunn med 3,2 %, når innvandrernes andel av arbeidsstyrken i samme periode er økt med 2,3 %. Dette er er sannelig ikke et resultat som gjør at en kan slå hæla i taket og si at handlingsplanen var vellykket.

Og så kan en jo dernest spørre;
Hvordan gikk det med kompetanseutviklingen?
Eller: Har vi fått en bydelsdirektør eller etatssjef med ikke-vestlig bakgrunn?

Planens hovedmål var: "Oslo kommune ønsker at kommunens ansatte skal gjenspeile mangfoldet i byens befolkning." Vi har langt igjen.

Dette saksområdet skal jeg følge nøye, om nødvendig med nye initiativ.

Etiketter: ,


Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?