lørdag, juli 22

Okkupant versus okkupert

Sammen med rundt 1.000 andre deltok jeg i Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteens demonstrasjon i Oslo i ettermiddag, ut fra parolene:

Stopp Israels terror mot Palestina og Libanon!
Internasjonale sanksjoner nå!
Anerkjenn den palestinske Regjeringen!

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært tydeligere i det siste, men ikke tydelig nok. Når han snakker om at partene må besinne seg, er det faktisk nødvendig å skille mellom å være okkupant og være okkupert.
Regjeringens politikk på dette området bør skjerpes betydelig!

Da er det befriende å lese Kåre Willoch: Norge, EU og USAs blokade av Hamas har fått "fryktelige virkninger", sier han til Aftenposten. Og som en kommentar til at Israels aksjon skal være en reaksjon på bortføring av 2 israelske soldater, minner Willoch oss på følgende: "Det finnes 9000 palestinske fanger i israelske fengsler, og av dem er det ganske mange hundre som sitter uten noen antydning til lov og dom. Jeg har ikke sett noen klar vestlig reaksjon på dette enorme omfang av det som med rette kan kalles kidnapping."

Etiketter:


Comments:
Arafat var en tjuv, en av de värsta i världen under ett par årtionden.
Hans medarbetare var av samma skrot och korn, men gänget hade alltid Sveriges - alltså den svenska regeringens - stöd. Genom åren skickades hundratals miljoner kronor till dessa förbrytares stöd. En stor del av dessa pengar finns på änkan Arafats konto i Schweiz. Ytterst lite kom vanliga palestinier till del.
Detta var väl känt - men Sida pytsade ut lik förbannat. Palme och Sten Andersson omfamnade tjuven trots att de visste om hans brott.

Bland palestinierna växte raseriet mot korruption och inkompetens. Det var detta raseri, inte en plötslig religiös väckelse, som gav Hamas segern i valet i januari.
Hamas gör en hel del gott för vanligt folk. Det är likafullt en organisation från helvetet. Hamas har Israels förintelse på sitt program - förintelse, lika med utrotning av den judiska rasen, lika med folkmord, lika med Hitler med helskägg.
Jag är övertygad om att Arafat hyste samma önskan (bakom lögner och hyckleri) men det är oväsentligt nu. Det är Hamas som gäller - och Hamas vill mörda.

I precis det läget tar Sveriges regering avstånd från Israel genom att vägra delta i en flygmanöver dit israelerna inbjudits. Man spär på genom att ta emot en Hamas-representant portad överallt utom i arabvärlden - och Ryssland.
Vi är kort sagt tillbaka i Olof Palmes vettlösa utrikespolitik. Det finns mycket att säga om detta, men jag har bara plats till de två viktigaste punkterna:
1Det är en missuppfattning att Israel är orsaken till problemen i Mellanöstern. Det stora problemet är att alla araber lever i länder utan demokrati; de flesta lider under svårt förtryck och har indoktrinerats att tro att det är Israels fel. Tvärtom ligger felet hos de egna korrumperade och mordiska ledarna. Att ta avstånd från Israel och stötta dessa ledare - som Sverige gör - är ett hån mot demokratin.

Femton år efter Sovjets kollaps och slutet på det kalla kriget är vi på nytt i krig. Fundamentalistiska islamister vill förinta Israel och hatar västvärlden lika mycket - en lång rad av terroristdåd visar det. Terror har planerats även mot Sverige som (för all del helt felaktigt) anses som ett kristet land.

På Hamas och andra liknande gruppers sida finner vi Ryssland. Putin vill vinna tillbaka så mycket som möjligt av Sovjets stormaktsställning och flirtar - stödd på astronomiska oljepriser - med Hamas och bakom Hamas Iran och andra extrema stater. Kina jagar, hårt och hänsynslöst, olja och naturgas i Iran, olja i Nigeria och Latinamerika, andra råvaror över hela Afrika. Kapplöpningen för jordens resurser är av gammalt datum, men låt oss inse att den aldrig varit lika intensiv som nu - västvärldens bekväma monopol är brutet - och att situationen kommer att förvärras.

Jag tror för min del att detta nya, kalla krig kan flamma upp i fientligheter av skräckinjagande storlek - kanske när fanatikerna i Iran får kärnvapen och (varför inte?) delar med sig till Hamas.
Jag tror också att det är Sveriges plikt att inte bryta den demokratiska fronten. Statsministern heter inte längre Palme, utan Persson. Satsa på kärnkraft. För fredens skull.

http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=TryktAvis/TAvVis.php&pTAvVis=199479#Kommentar
 
Willoch har vitterlig blitt en klok mann med åra.

Var forresten med på Palestina stand i regi av SU i hamar samme dagen som demostrasjonen. håper det gikk bra.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?