søndag, mai 21

Tigging

Ikke før har et samlet Storting avkriminalisert tigging gjennom opphevelse av løsgjengerloven, før Høyre/Fr.P-byrådet i Oslo sender ut på høring et forslag om gjennom nye politivedtekter for Oslo å slå fast at "på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted må ingen bedrive tigging (....) som forstyrrer den alminnelige ro, orden eller ferdsel". Rett nok er det ikke eksplisitt tiggingen som sådan som skal kriminaliseres, med tigging som er forstyrrende.

Og er det ikke nettopp det som er problemet? At mange oss føler det ubehagelig og forstyrrende å bli minnet på, gjennom å se tiggere, at det er relativt mange i vår by som er fattige og lever under uverdige forhold. Som Stortingets justiskomite så utmerket sa det: "Komiteen vil i likhet med departementet fremheve viktigheten av at tigging avkriminaliseres først og fremst av hensyn til at de som tigger ofte er i en vanskelig livssituasjon. Komiteen viser til at for å unngå at medmennesker skal tigge er det et viktig mål å redusere fattigdom. Videre vil komiteen vise til at det bør benyttes sosialpolitiske virkemidler, ikke kriminalpolitiske, for å gjøre noe med utfordringen knyttet til tigging."

Jeg synes det er utrolig at Erling Lae og hans byråd vil ta omkamp på Stortingets vedtak. Politivedtektene må gjerne ha formuleringer om at politiet kan gripe inn hvis noen "forstyrrer den alminnelige ro, orden eller ferdsel", men jeg skjønner ikke hvorfor tigging eksplisitt skal framheves i den sammenheng. Man hjelper da ikke fattige rusmisbrukere eller prostituerte gjennom å kjeppjage dem byen rundt.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?