torsdag, mars 16

IPLOS og en byråkratisert omsorg

Jeg har lagt opp til en særs åpen stil og tilgjengelighet i rollen som folkevalgt, og for meg er det særs viktig den dialogen jeg har med byens mange innbyggere, og de mange gode innspill jeg får.

Her et innspill fra en rullestolsbruker, og som bruker personlig assistent-ordningen. Jeg forstår hennes bekymring og innvending hvor vi i den gode saks tjeneste etterhvert lager svært så store, tunge og byråkratiske systemer. Vi skal være så juridisk uangripelige at vi produserer vedtak som har så kompliserte og detaljerte at brukerne kan bli matt av verre, vi er så knappe på ressurser at vedtak om f.eks. hjemmehjelp er så finmasket og målt i minutter at vi får en stoppeklokkeomsorg som slett ikke gir hjelperne mulighet til å yte fleksible tjenester i samsvar med brukernes behov, og som her: vi bruker særs store ressurser på detaljert informasjon om den enkelte. Er vi i ferd med å ta kveletak på oss selv, ved at stadig større andel av helse- og omsorgsressursene bruker til byråkrati framfor aktiv pleie og hjelp ute hos brukerne?

Her innspillet:

"Hallo Ivar Johansen

IPLOS er et nytt obligatorisk, kommunalt, anonymisert registreringssystem innført hos Kongen i Statsråd 17. februar 2006. Alle kommuner skal nå registrere alle som søker tjenester inn under sosialtjenesteloven eller kommunehelsetjenesteloven. Dette betyr at alle som søker BPA (Borgerstyrt personlig assistanse) , eller alle som søker om endret BPA-vedtak, nå vil bli utsatt for IPLOS-registrering av sin saksbehandler.

Som tjenestesøker behøver du ikke å gi samtykke til IPLOS-registreringen. Kommunen kan nemlig IPLOS-registrere deg uten ditt samtykke. IPLOS-systemet er ille nok i seg selv, hvilke andre borgere enn vi som søker tjenester blir utsatt for slik offentlig dyneløfting?

Men det stopper ikke der. Det hele er groteskt krenkende når man går inn og ser hva myndighetene faktisk skal spørre oss om. Her reduseres vi til pasienter, utgiftsposter og kort sagt objekter.

Og en ting til: At en person som søker BPA for å leve et allright liv også kan være en samfunnsdeltaker med jobb, fritid, familie og politiske verv. - Ja, det unngår IPLOS glatt.

ULOBA mener IPLOS er offentlig finansiert undertrykking. Dette er apartheid på norsk. Her er noen eksempler på hva IPLOS-registreringen handler om:

Er vurdering av tannhelsepersonell utført i løpet av siste 12 mnd.?

Er vurdering av lege utført i løpet av siste 12 mnd.?

Bor du alene eller sammen med andre? - Skal alltid registreres.

Skaper du, opprettholder du et sosialt nettverk og tar du kontakt med familie, venner, kolleger og personer i nærmiljøet? (skal registreres på en skala fra 1 – 5.)

Tar du avgjørelser og organiserer du daglige gjøremål, gjør du valg mellom alternativer, disponerer du tiden og gjøremålene, og integrerer du uforutsette hendelser? (skala fra 1 – 5.)

Vasker du, tørker du og steller du hele kroppen. Bruker du vann, passende midler og metoder? (skala fra 1 – 5.)

Tar du på og av deg klær og fottøy i rekkefølge, finner du fram og velger du i overensstemmelse med klimatiske og sosiale forhold?(skala fra 1 – 5.)

Spiser du servert mat på en kulturelt akseptabel måte. Fører du mat og drikke til munnen og svelger du? (skala fra 1 – 5.)

Planlegger du og utfører du tømming av tarm, blære og intimhygiene ved menstruasjon, tørker du deg nedentil og vasker du hender? (skala fra 1 – 5.)

Husker du nylig inntrufne hendelser. Er du orientert for tid og sted, gjenkjenner du kjente personer, husker du avtaler og viktige hendelser den siste uken? (skala fra 1 – 5.)

Mestrer du samhandling med andre mennesker og handler du i overensstemmelse med sosiale regler og sedvaner. Har du kontroll over verbal og fysisk aggresjon og ukritisk væremåte overfor deg selv og andre? (skala fra 1 – 5.)

Mitt spørsmål til deg; kjenner du til denne veilederen?

Det hadde vært fint om du ville tatt kontakt og latt meg høre ditt syn.

Takk for det!

Hele IPLOS-veilederen er vedlagt i pdf .

Norges Handikapforbund krever at Sylvia Brustad trekker IPLOS tilbake.

Comments:
Nei til terningkast på toalettbesøk! NEI TI IPLOS!

Protestliste her:
www.opprop.no/opprop.php?id=nixiplos
 
Fagforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Norsk Pensjonistforbund og SAFO har sendt brev (datert 23. mai) til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad med krav om å fjerne diagnoseregistrering.

I Stavanger Aftenblad var det en meget god kronikk om IPLOS 3. juni: www.aftenbladet.no/debatt/article649220.ece

Jeg kan ikke fatte hvordan man har kunnet overse at denne registreringen er i strid med menneskerettighetene.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?