søndag, februar 5

Språkbruken skaper fordommer og økt fremmedfrykt

I dag har jeg lyst til å hitsette noen gode kommentarer fra Hans Olav Fekjær:

"Noen mennesker jeg kjenner har fordommer mot og frykt for muslimer. Det gjelder selvsagt først og fremst de som ikke kjenner noen muslimer. Det som nå skjer, øker fordommer og frykt.

Dels fordi det framgår av mange norske kommentarer at de mener norske verdier er overlegne (hør f.eks. Per Edgar Kokkvold snakke om den hellige ytringsfriheten). Det tjener Aftenposten til ære at avisa to av de siste tre dager har trykket kronikker som påviser at ytringsfriheten også hos oss har mange begrensninger (se http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1212200.ece og http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1214171.ece )

For det annet framstilles muslimer som spesielt voldelige. Lørdagsrevyen i går presenterte f.eks. den frafalne muslimske kvinnen fra Nederland som "øverst på muslimenes dødsliste". Det er vanvittig og meget skadelig å snakke om "muslimenes dødsliste" - f.eks. har selvsagt ingen av de muslimer jeg kjenner noen dødsliste!

I Søndagsrevyen i dag kom det fram at det var framsatt flere drapstrusler mot lederen av Muslimsk råd i Norge. Det ble ikke sagt at truslene kom fra nordmenn eller kristne, men fra norske høyreekstremister.

Når det gjelder våre landsmenn, brukes et begrep som indikerer at nordmenn flest ikke er slik. Denne velvillige (og korrekte) språkbruken brukes ofte ikke om muslimer.

Språkbruken bidrar til å skape eller øke fordommer og fremmedfrykt. "

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?