torsdag, februar 23

Avlyttingsutstyr på Stortingspresidentens kontor

Episoden skjedde på midten av 90-tallet. En gjenmurt peis på stortingspresident Kirsten Kolle Grøndahl skulle åpnes, for å kunne tas i bruk.
Stor var overraskelsen når en i peisen fant avlyttingsutstyr.

Ikke vet jeg om det ble avklart om utstyret var plassert av fremmed etterretningstjeneste, eller hvorvidt det var norske tjenester som på denne måte ønsket å overvåke hva som ble sagt på stortingspresidentens kontor.

Men om dette var montert av norsk overvåkingspoliti ville dette ikke være første gang politiet foretok en så sensitiv operasjon som å avlytte og overvåke stortingets ansatte, uten engang å informere deres overordnede; justisministeren. Som det heter i Lundkommisjonens innstilling: "I sine to dagbøker fra 1980-årene har Jens Haugland i innledningene, som ikke er dagboksnotater, gitt uttrykk for at han som justisminister fikk vite i Stortinget at utenrikskomiteens sekretær, Erik Nord, var under overvåking. Da Haugland deretter innkalte Bryhn for å bli informert, skulle Bryhn ifølge bøkene ha sagt at han hadde "drøftet saken med sine kontaktmenn på Youngstorget, Per Monsen og Haakon Lie" (Dagbok frå Kongens råd) eller at han hadde "klarert saka med Haakon Lie" (Dagbok frå Løvebakken)."

Men gikk de også til det skritt å montere avlyttingsutstyr hos stortingspresidenten?

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?