søndag, januar 15

"Forsvarbare grenser" - blant Israelvenner

Den politiske analytikeren Aslak Bonde kommer med tankevekkende perspektiver i ukeavisa Ledelse:

"Da Jonas Gahre Støre i sitt brev til sin israelske kollega anerkjente Israels behov for "forsvarbare grenser", ga han inntrykk av at vi er mer Israel-vennlige enn tidligere. Inntrykket er i ettertid forsøkt moderert, men det kan være liten tvil om at brevet fra Gahr Støre faktisk har skapt større reell usikkerhet om Norges holdning til Israel og palestinere enn uttalelsen fra Kristin Halvorsen i Dagbladet.

Når noen i Utenriksdepartementet automatisk bruker israelsk terminologi i en henvendelse til israelerne, kan palestinerne med god grunn spørre om det alltid er slik. Hvordan ordlegger egentlig norske dimplomater seg i sin samtaler på tomannshånd med israelske venner?"

Og Midtøsten-kjenner framfor noen, Nils A. Butenschøn, skriver på kronikkplass i Aftenposten:

"Utenriksminister Jonas Gahr Støres mye omtalte brev til sine kolleger i USA og Israel kan få langsiktige konsekvenser for norsk utenrikspolitikk i en retning Regjeringen neppe hadde tenkt seg. For det er gode grunner for å tro at brevene må betraktes som traktaterklæringer, og i så fall er bindende for Norge. "

Comments:
Jeg blir flau på regjeringens og Norges vegne i dette tilfellet. Gahr Støres bukke-kurs i UD tok han jamen på rekordtid, og består rumpeslikkingseksamen med glans her. Riktignok retter han opp inntrykket i gårsdagens Aftenposten, men tviler på om "(dear) Condi" eller Shalom gidder å lese "tanta" når de har fått det de ville ha i et kjærlighetsbrev fra Støre.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?