søndag, desember 4

Kommuneadvokaten om den enkeltes rett til nødvendig hjelp

Nederst, som signatur i alle mine mailer, står det:

Hver dag - hele året
i folkets tjeneste

Det betyr at jeg må jobbe langs flere linjer. Både gjennom å fremme forslag og sloss for en riktig politikk i de organer jeg sitter i (så som Oslo bystyre, sentralstyret i KS, Ombudsmannsnemnda for Forsvaret m.v), være i tett dialog med brukere, ansatte og fagfolk og ved å sikre brukernes rettigheter. Det siste er ikke minst viktig i en tid hvor borgerlig bystyreflertall bevisst bygger ned fellesskapsløsninger.

I en slik sammenheng er det nødvendig å gi ansatte og brukere det juridiske vern mot en urimelig nedskjæringspolitikk, og som er nedfelt i rettighetslovgivning. I mange bydeler i Oslo opplever innbyggerne nå urimelige kutt i tjenestetilbudet. Jeg har derfor funnet det nødvendig å be Kommuneadvokaten i Oslo gi juridisk veiledning på hvorvidt en bydel sjablongmessig kan vedta at nå skal alle brukerne av hjemmehjelpstjenesten få hjelp hver 5. uke - i stedet for hver 3. uke, uten å foreta en individuell vurdering av den enkeltes hjelpebehov. Eller hvorvidt det vil stride mot helselovgivningen dersom en bydel av budsjettmessige grunner innfører en ventetid for sykehjemsplass på en måned.

Og Kommuneadvokatens svar er interessant. Der understrekes sterkt nettopp dette at den enkelte har krav på en individuell vurdering av sitt hjelpebehov. Og Kommuneadvokaten understreker at det trolig "vil være brudd på kommunehelsetjenestelovens krav til nødvendig helsehjelp, dersom effektuering av vedtak om sykehjemsplass utsettes av utelukkende økonomiske årsaker."

Dermed har bydelspolitikere som vil motsette seg lovstridige budsjettkutt, og brukere som mener de ikke får individuell prøving av sitt behov for bistand, fått bistand i Kommuneadvokatens vurderinger.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?