tirsdag, desember 27

Julehilsen fra boligspekulanten Ivar Tollefsen og hans etterfølgere

Ivar Tollefsen er av de mer ukjente milliardærer, men han har tjent seg søkkrik på eiendom de siste 15 årene. Han er eneeier av Fredensborg Eiendomsselskap og et hopetall av andre eiendomsselskaper. Han er også rallykjører, fjellklatrer og har rekorden på ski over Grønland. I sommer tok han over 1.700 tidligere kommunaleide sykehusboliger fra den opprinnelige kjøper av Oslo kommune, ABG Sundal Collier ASA. Dette i tillegg til de 1.500 boligene han allerede eide. I år har han også lagt på bordet 2 milliarder kroner for kjøp av leiligheter i Malmø, og sitter totalt på 5.300 leiligheter.

Tollefsen og hans selskaper skaper seg verdier bl.a. ved å kjøpe gårder råbillig fra den Høyre/Fr.P.-styrte Oslo kommune. En av disse gårdene er Gjøvikgata 7. Tollefsen fikk kjøpe bygården med 40 leiligheter i 2003 - som det heter i Boligbyggs årsberetning - til "langt under verditakst". Beboerne sitter på såkalte løpende, tidsubestemte leiekontrakter. I september solgte han gården videre til firmaet Nunkun Invest AS som formelt overtar gården ved årsskiftet. Bak firmaet står i første rekke Per Karsten Ims. Den nye gårdeier sier nå opp alle beboerne med beskjed om at gården skal rehabiliteres, og at leilighetene derfor må fraflyttes innen 3 måneder. Litt av en romjulshilsen å få når man f.eks. er ei gammel dame på 78 år.

Oslo kommune har fått noen grunker i kassa, og overlater beboerne til boligspekulanter. Som altså kaster dem på dør. Spekulanten vil rehabilitere gården for trolig å kunne skru opp leia maksimalt og få ennå mer profitt. Per Karsten Ims er kjent for allerede i 1998 for å ta 3780 kr. for en 15 kvadratmeters hybel på Grünerløkka. Moralsk skulle en tro det forpliktet en til noe menneskelighet når en får leiegårder som Gjøvikgata råbillig fra kommunen, men det ser ikke slik ut.

Comments:
Ivar Tollefsen har pr. mail levert følgende kommentar til en tidligere utgave av teksten over:

Det er riktig at jeg eier et antall leiligheter i Norge og i Sverige. Det er IKKE korrekt at jeg har sagt opp beboerne i Gjøvikgata 7. Vi sier, med få unntak, aldri opp våre beboere. De er våre kunder som vi er takknemlige for at ønsker å leie langsiktig hos oss.

Det som er korrekt er at jeg har inngått avtale om å selge denne eiendommen/aksjeselskapet som eier den, og at det er sendt melding til Oslo Kommune om dette. Kjøperne skal først gjøre opp den 31. desember 2005 og har IKKE vår velsignelse til å sende brev/oppsigelser eller annet til våre leietakere før etter at oppgjør har skjedd. Inntil de mottar beskjed om at overdragelse rent faktisk er gjennomført, kan de se bort fra alle andre henvendelser enn de som kommer fra Fredensborg.

For øvrig vil jeg bemerke at da vi kjøpte eiendommen i 2003 var det stor interesse med svært mange budgivere. Prisen endte LANGT over takst, og alle syntes den gang at vi betalte altfor mye. I ettertid, med rentefall og boligprisstigning, ble kjøpet vesentlig bedre. Vi betalte drøyt 39 millioner.

For øvrig tviler jeg på at en slik oppsigelse vil føre frem. Det kreves saklig grunn. Ved neste korsvei setter jeg pris på om du kontakter meg og hører mitt syn FØR du skriver/legger ut informasjon offentlig. Da kan vi kanskje unngå faktiske feil. Og kanskje du vil oppleve at vi har felles interesser i forhold til å behandle beboere i våre eiendommer på den aller beste måte.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?