lørdag, november 12

Sikkerhetsklarering: Vi vet noe om deg, men vil ikke si hva

Svært mange nordmenn blir årlig gjenstand for sikkerhetsklarering. Dette gjelder ikke bare soldater og ansatte i Forsvaret, men også mange i den offentlige forvaltning som behandler saker av betydning for rikets sikkerhet og f.eks. private bedrifter som har leveranser til Forsvaret. Den som blir nektet sikkerhetshetsklarering har krav på å få en begrunnelse. I disse dager har Forsvarsdepartementet ute på høring endringer i forskrift om personellsikkerhet. Det er forslag til flere endringer. Bl.a. er forskriftens § 4-5 første ledd foreslått endret til: "I begrunnelsen skal opplysninger fra etterretningskilder eller Politiets sikkerhetstjeneste ikke inngå uten at klareringsmyndigheten har innhentet skriftlig tillatelse fra kilden".

Da vi hadde forskriftsendringene til behandling i Ombudsmannsnemnda for Forsvaret hadde jeg flere kritiske innvendinger til høringsdokument, og som en enstemmig nemnd sluttet seg til.

Om overnevnte uttalte nemnda i sin uttalelse til Forsvarsdepartementet:

"Nemnda understreker betydningen av at en ikke kommer opp i ”Catch 22-lignende situasjoner”, og hvor den enkeltes rettssikkerhet blir truet ved at informasjoner og vurderinger som har hatt avgjørende betydning for avgjørelsen ikke blir gjort kjent for den saken angår.

I den utstrekning opplysninger fra etterretningskilder eller Politiets sikkerhetstjeneste har hatt betydning for avgjørelsen, må dette framgå av begrunnelsen, men i tilstrekkelig anonymisert form."

Det vil være helt uakseptert for den enkeltes rettsikkerhet at myndighetene kan si: "vi vet noe svært alvorlig - og negativt om deg - som gjør at du ikke kan få sikkerhetsklarering, men vi kan ikke si hva". Den enkeltes mulighet til å kontrollere om opplysningene er korrekte er svært viktig for å forhindre urettmessig overgrep som nektet sikkerhetsklarering kan innebære.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?