mandag, september 26

Kystvakta - og kommersialiseringstankegangen

Kystvakta, Sortland 26. september 2005

Forsvaret kommersialiseres, men sannelig mye av dette er særs uklokt.

For å ta to eksempler:

Forsvaret bygger nå ikke lenger egne skip til Kystvakta, men leier dem av private. Private næringsdrivende bygger skip på Forsvarets bestilling, og leier dem ut dyrt til Kystvakta på 10 eller 15-årskontrakter. Årlige har nå Kystvakta på Sortland leiekostnader på fartøyer og fly på tilsammen 133 millioner kroner. Som kommandørkaptein Steve Olsen, sjef Kystvaktskvadron Nord, sa det: "Det er dyrt å være fattig."

Men også Forsvarets organisering har sine utfordringer: Mens det for noen år siden var slik at f.eks. Kystvakta var en samlet og helhetlig virksomhet, og som hadde ansvaret for all virksomhet på basen på Sortland, er dette nå splittet opp i masse delvirksomheter. Dette begrunnet i markeds- og konkurransetenkningen. De 58 ansatte på Sortlandbasen har hele 6 forskjellige arbeidsgivere; FLO (Forsvarets Logistikkorganisasjon), RSF (Regionalt Støttefunksjon), Securitas m.v. Dette skaper en fragmentert organisasjon og store utfordringer for koordinering. Den enkelte blir for fokusert på egen organisasjon, og som det ble understreket fra Kystvaktas ledelse: "Vi glemmer at vi har det samme målet - å serve fartøyene."

Men samtidig; Kystvaktas ledelse skjønner godt markeds- og konkurransetenkningens begrensninger. En konsekvens av dette er bl.a. at mange offentlige virksomheter sender hopetall av fakturaer til hverandre. Kystvakta utfører en rekke oppdrag for andre etater; politiet, tollvesenet, havforskning, Fiskeridirektoratet, Meteorologisk Institutt m.v.. På spørsmål om Kystvakta får betalt for dette ga Kystvaktsjefen et tydelig, og klokt, svar: Nei, og det vil vi heller ikke ha. Vi ønsker en samlet sett god utnyttelse av samfunnets ressurser, og derfor er det naturlig at vi bistår andre offentlige virksomheter. Men vi kan ikke bygge opp en svær stab som sender fakturarer til andre deler av Staten; og dessuten; resultatet kunne fort ført til en oppsplitting som samlet sett blir mer kostbart - f.eks. ved at politiet skaffer seg båter selv.

Mange tenkende mennesker i det norske militærforsvaret.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?