tirsdag, september 27

Kystjegerne - hysjhysj, men i strid

Kystjegerkommandoen, Harstad 27. sept. 2005

I dagens media er de norske spesialstyrkene i Afghanistan til diskusjon.

Kystjegerkommandoen hører til Norges spesialstyrker, og er omgitt av mye hemmelighold. I øyeblikket har de i en enhet plassert i Afghanistan, og i løpet av kort tid skal de sende en ny enhet til landet. Kystjegerkommandoen samarbeider meget tett med de tilsvarende enheter i England og Nederland, og skal bl.a. derfor i november sende 32 mannskaper på en fellesøvelse i Senegal. Kystjegerkommando Nord har i dag 136 stillinger, men skal ned på 86. Det foreligger planer for å slå sammen denne enheten med Minedykkerkommandoen og Marinejegerkommandoen til den nye Marinens Jegerkommando.

Sjefen for Kystjegerkommando Nord, Per Anders Bakke, har nok et annet syn på oppsplitting og outsourcing av oppgavern enn sin kollega i Kystvakta. For eksempel det at RSF står vi for drift av matservering; ”Det gir meg mulighet til å konsentrere meg om det viktigste; de operative oppgaver”.

Men han ser klart de uheldige følger av horisontal organisering, og nevner deres erfaring med militære boliger i Harstad. Forsvarsbygg har gitt 20 boliger videre til Skifte Eiendom, og så må Forsvaret leie de svært dyrt tilbake.

Comments:
E du dårlig i toppen? Kystjegerkommandoen er ikkje noko spesialavdeling, endå. Og ikkje har dei nokre einingar plassert i utlandet heller.
 
http://www.mil.no/sjo/keskdr/fistsjo/start/article.jhtml?articleID=111420
Joda, de har faktisk vært i Afghanistan. Men noen spesialstyrke har de aldri vært og kommer heller ikke til å bli det. Er på langt nær det hemmeligholdet rundt Marinejegerkommandoen og Hærens Jegerkommando, som forøvrig er Norges spesialstyrker, som vi kan se av linken under:

http://www.mil.no/intops/start/spesialstyrker/

Ja, også denne som forklarer forskjellen på MJK og KJK:

http://www.mil.no/sjo/keskdr/kyststrid/mjk/start/mj/faq/article.jhtml?articleID=76970

KJK er en del av Marinens Jegervåpen sammen med MJK og MDK i dag, men fortsatt ingen spesialstyrke, selv om KJK som stort sett den eneste avdeling i Forsvaret ikke klarer å akseptere at de er regulære styrker, og har veldig lyst til å være spesialstyrke.
 
Fy flate. her var det en del misunnelige sjeler. Trenger ikke trashtalke kjk, selv om man ikke er har vært eller er en del av det. Det er nå min mening
 
Ja ja folkens dere forstår tydelig vis ikke hva KJK er, og hvilken kompetanse de besitter. De har en lang vei å gå før de kan bli akseptert som spesialstyrker, men vi som kjenner litt til det fra "innsiden", vet noe helt annet. Det å få status som spesialstyrke er en lang vei å gå, og dette har med etablerte tradisjoner og nedarvede holdninger å gjøre.(det svir litt for hærfolk at marinen er vel så dyktige) En ny avdeling som KJK må bevise, hvilket de også har i Afghanistan. De er dessuten omtalt to ganger i dagbladet den senere tid, senest i dag den 5/4 -08 Skal man uttale seg om noe, bør man vite hva man snakker om.

Husk episoden i Meymaneh! Her var KJK vesentlige aktører i en kamp på liv og død og hvor samtlige av dem ble såret i kamp.Ta en tur på forsvarsmuseet der kan dere se en egen monter med beskrivelser og gjenstander fra slagmarken.
Gi KJK den anekjennelsen de fortjener!
 
Her er det mye sant og usant, og det er tydelig at ingen av de foregående postene er helt riktig. Dog er samtlige inne på sannheten. KJK er ikke en spesialstyrke. Det er to Spesialstyrker i Norge per i dag. Disse er Hærens Jegervåpen, og MJK. Definisjonen av en spesialstyrke er å hente fra NATO-publikasjoner, og sier ganske enkelt at en spesialstyrke er en styrke som er spesielt selektert, trent, og som har materiell til å gjennomføre eller støtte spesialoperasjoner. Så kan en spørre hva spesialoperasjoner er. Dette er igjen linket opp mot et politisk ambisjonsnivå. Spesialstyrkene i Norge er under direkte kommando av Forsvarets øverste ledelse. KJK er ikke det, men er i dag en konvensjonell helprofesjonell avdeling, som er i stand til å støtte spesaloperasjoner. Dersom enheter støtter spesialoperasjoner, er de å regne som spesialstyrker, men KJK har aldri påtatt seg eller omtalt seg selv som spesialstyrker. Dette er påstander fra "bedrevitende" som uttaler seg i blogger som dette. KJK har stått i Afghanistan med enheter og enkeltpersonell siden 2005, og gjør det fortsatt. Fokuset hos KJK er å alltid være på et høyt nivå profesjonelt nivå innen enkeltmannsferdigheter og innen ISTAR, spesielt rettet mot det maritime domenet.
Det som skiller KJK fra tilsvarende Hær-avdelinger, er størrelsen, samt tilhørigheten i Marinens Jegervåpen. Denne overbygningen gir rom for et tett samarbeid mellom KJK, MDK og MJK. Dette gir en unik erfaringsutveklsing, både innen trening, materiell, og gjensidig støtte. Hemlighold av informasjon om KJK er på lik linje med alle avdelinger i Forsvaret en grad av nødvenighet, ut ifra hvilke oppdrag og oppgaver som til enhver tid løses.

For de som ønsker å vite mere om KJK. Ta en titt på disse linkene:

http://no.wikipedia.org/wiki/Kystjegerkommandoen

http://no.wikipedia.org/wiki/Kystjegerkommandoen#Kystjegerkommandoens_oppgaver

http://www.mil.no/sjo/keskdr/kyststrid/kjk/start/;jsessionid=LXMGCFU3GECKHQFIZYGSFEQ?_requestid=37927

Det er bare en ting som øker muligheten for suksess, uansett hvilke oppgavr som skal løses. Trening, trening og trening.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?