tirsdag, august 2

Strømbrudd - vår sårbare hovedstad

180 000 kunder i Oslo og Bærum mistet strømmen mandag kveld. Både trikk, T-bane og NSBs tog stoppet opp. En trafostasjon på Sogn i Oslo brøt sammen mandag klokken 19.26. Det samme gjorde trafostasjonene på Smestad og i Bærum. - Dette er store stasjoner som medførte at store deler av Oslo sentrum og Bærum ble strømløse, opplyser informasjonssjef Morten Schau i Hafslund til VG Nett. Selv politiets systemer brøt sammen.

Det har vært mye fokus på terror de siste ukene. Dette handler ikke bare om grunnleggende fiendtlige og destruktive handlinger som rammer uskyldige sivile. Det handler også om hvor sårbare vi gjør våre lokalsamfunn. Strømstansen i Oslo viser at den som ønsker å lamme landets hovedstad gjennom en liten sabotasjeaksjon kan sette en trafostasjon sjakk matt. Og konsekvensen: mesteparten av infrastrukturen i hovedstaden er satt ut av spill.

Det er 5 år siden Kåre Willoch la fram Sårbarhetsutvalgets innstilling. Den gang ble det bl.a. understreket at kraftforsyningen var særlig sårbar. Og jeg tror nok eierstrukturendringene på nettsiden, med konsentrasjon av færre eiere og mer integrerte nett, har gjort oss enda mere sårbare,- ikke mindre - slik Willoch sterkt anbefalte. Angrep/skade ved en stasjon i nettet, kan - som vist mandag kveld - slå ut det meste av hovedstadsområdet.

Comments:
Du er sannelig rask på labben og har oversikt så vi andre blir overrasket.

Ja den strømmen og elektronikken. Mye stanser opp og folk blir fortvilte. For noen få minutter.

Fint å bli orientert
 
Dette bør være en vekker. Jeg grøsser ved tanken på hvordan en slik feil (som åpenbart er lett å skape med forsett) kan utnyttes av terrorister og kriminelle.
 
Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?