tirsdag, juli 26

Det digitaliserte bibliotek som informasjonssentrum

"Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan delta. Alle skal, om de selv ønsker det, kunne være fullverdige digitale borgere. Har du ikke datakunnskap skal du få. Og har du ikke datamaskin skal du i nærmiljø få gratis til gang til dette. Ingen skal holdes utenfor, sier moderniseringsminister Morten Andreas Meyer." Dette representerer vel på mange måter et paradigmeskifte innenfor forvaltningen.

I eNorge 2009 heter det da også så utmerket at "Bibliotekene har en viktig rolle i å tilby tilgang til og bruk av IT. De har som følge av utviklingen til en viss grad endret karakter; fra rene bokformidlere til formidlere av kunnskap og informasjon på flere områder. Ikke minst har bibliotekene fått en sentral rolle som tilbydere av PC og Internett for dem av oss som ikke har tilgang til dette hjemme."

I NRK-programmet Sommeråpent nylig ble Meyer intervjuet om bl.a. nett-tjenesten "Min Side" og hans vyer rundt lettere tilgang til offentlige tjenester. Programlederen spurte Meyer hva mennesker uten tilgang til PC skulle gjøre, og klokelig viste Meyer til bibliotekenes tilbud om gratis tilgang til internett på maskiner for publikum. Dessuten: ordningen med publikumsmaskiner i bibliotekene skulle styrkes og utvides ytterligere.

Dette er flotte vyer for bibliotekenes rolle i et digitalisert samfunn. Men hva hjelper det når vi i Oslo sitter med en kulturbyråd som legger fram en biblioteksmelding hvor det understrekes at nå skal bibliotekene i større grad konsentrere seg om bøker? Som vil skjære ned på aviser, filmer, lyd, og IT - det siste tror jeg hun primært tenker seg for de ansatte. Moderniseringsministeren vil - om han sitter der etter valget - ha store problemer med sine byrådsvenner i Oslo.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?