tirsdag, mai 10

Forsvaret, drap og ledelse

I dag hadde vi møte i Ombudsmannsnemnda for Forsvaret,- ei Stortingsoppnevnt nemnd. Og med flere interessante innledere, som gir grunnlag for refleksjoner.

Som når brigader Dag Hjelle fra Forsvarets Sanitet innledet, og drøftet problemer rundt seleksjon/utvelgelse av de vernepliktige som skal inn til tjeneste, og blir klassifisert på sesjonen. Som han understreket: Militær opplæring innebærer å bryte ned den iboende vegring som er hos den enkelte mot det å ta liv. Det å drepe et annet menneske. Den militære opplæring innebærer å bygge opp ny plattform, vilje og evne til å ville drepe. Vilje til å drepe er helt nødvendig i operativ militær sammenheng. Derfor byr seleksjon av vernepliktig personell til Forsvaret på utfordringer.

Imponerende var det å høre den entusiasme og tydelige språk som lederen av Voksenopplæringen i Forsvaret, Kai Helge Reinertsen. la for den dagen. Han var tydelig: "Voksenopplæringen i Forsvaret er politisk villet, men ikke nødvendigvis militært ønsket". Og: "Den militære ledelse bryr seg veldig lite om de politiske føringer", og "Den militære ledelse prioriterer ikke voksenopplæring i den omstilling som nå skjer."

Befriende med administrative ledere som har meningers mot.

Comments: Legg inn en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?